پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 114329
از سردرگمي تا انزواي سياسي اصلاح طلبان و معزلي به نام «سيد محمد خاتمي»
تاریخ انتشار : 1393/01/01
نمایش : 688

به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار به نقل از افکار، آيا سيد محمد خاتمي براي چندمين بار در عمر سياسي‌اش براي پذيرش کانديداتوري در انتخابات رياست جمهوري آماده مي‌شود؟ جمعي از هوادارانش از او دعوت کرده‌اند تا در انتخابات اعلام کانديداتوري کند و برخي ديگر حتي شعار انتخاباتي‌اش را نيز از هم اکنون مشخص کرده‌اند، صفحه فيس بوک منتسب به او نيز اخيراً به شدت فعال شده و گزيده سخنان رييس جمهور سابق را با آب و تاب فراوان براي تهييج دوباره هواداران ديروز به اشتراک مي‌گذارد، با اين همه اما هنوز جاي اين سوال باقي است که نظر غالب بدنه جريان اصلاح‌طلبي، امروز تا چه اندازه متاثر از ميراث ? سال رياست جمهوري سيد محمد خاتمي است.
 ?? سال پس از دوم خرداد ???? اصلاح طلبان بار ديگر براي کانديداتوري سيد محمد خاتمي متحد مي‌شوند شوراي هماهنگي جبهه اصلاحات متشکل از مجمع محققين و مدرسين حوزه علميه قم، حزب کارگزاران سازندگي ايران، انجمن اسلامي معلمان، مجمع نيروهاي خط امام، انجمن اسلامي مدرسين دانشگاه‌ها، انجمن اسلامي جامعه پزشکان، حزب اراده ملت ايران، انجمن روزنامه‌نگاران زن ايران، حزب اسلامي کار، مجمع دانش‌آموختگان ايران اسلامي، انجمن اسلامي مهندسان، مجمع نمايندگان ادوار مجلس شوراي اسلامي، حزب مردمسالاري، حزب همبستگي ايران، حزب خانه کارگر، حزب جوانان ايران اسلامي، مجمع فرهنگيان ايران اسلامي و نيز بسياري از شخصيت‌هاي سياسي از سيد محمد خاتمي دعوت کرده‌اند تا بارديگر رهبري اصلاحات را با هدف پيروزي در انتخابات رياست جمهوري خرداد ?? بر عهده بگيرد انتخاباتي که به گفته علي اکبر ولايتي مي‌تواند مهم‌ترين موضوع در تاريخ ايران باشد.

اما جداي از آنکه خود سيد محمد خاتمي اينک چقدر آماده پذيرش اين سمت باشد بايد ديد هواداران اصلاحات که سبد راي اين گروه سياسي را تشکيل مي‌دهند در انتخابات پيش رو چگونه موضعگيري خواهند کرد.

در ? سالي که گذشت اصلاح طلبان غالباً نظاره گر فرآيندي بودند که مي‌توان از آن با عنوان بالا‌ترين حد اختلاف نظر‌ها درون اردوگاه اصولگرايان ياد کرد، اختلافاتي که عملاً بيشتر وقت دولت و مجلس را به حواشي خود اختصاص داد و ظرفيت‌هاي فراواني را در کشور زايل کرد، با همه اين‌ها اصلاح‌طلبان نيز نتوانستند متناسب با وزن سياسي خود در کشور به نقش آفريني بپردازند (خودشان البته دليل اين امر را فشار وارده از سوي جناح رقيب عنوان مي‌کنند) در انتخابات مجلس حضوري کمرنگ داشتند و‌‌ همان معدود کرسي‌هايي را هم که در مجلس هشتم به دست آورده بودند تا حد زيادي از دست دادند، حتي زماني که سيد محمد خاتمي براي تلطيف بيشتر فضا به سود اين جريان سياسي در انتخابات مجلس شرکت کرد و در روستايي از توابع دماوند راي خود را به صندوق انداخت گروه افراطي اين جريان سياسي اين اقدام رييس جمهور محبوب خود را برنتافت و تصوير سنگ قبر وي را در فضاي مجازي منتشر کرد.

تصويري که تولد خاتمي را دوم خرداد ?? و وفاتش را روز راي گيري انتخابات مجلس نهم نشان مي‌داد، اين اقدام هرچند با تقبيح بزرگان اصلاحات مواجه شد اما در عين حال نشان از وجود جرياني افراطي مي‌داد که در راه رسيدن به اهداف خود نه تنها از خطوط قرمز نظام که حتي از خطوط قرمز خود اصلاحات نيز به راحتي عبور مي‌کنند، هر چند علي عسگري از مشاوران آيت الله هاشمي رفسنجاني بعد‌ها در مصاحبه‌اي عنوان کرد خاتمي با تماس تلفتي و توصيه شخص آيت الله در انتخابات راي داده اما با اين حال اين حضور را مي‌شد اقدامي مثبت در جهت جبران بخشي از گذشته قلمداد کرد.

? سال پيش اصلاح طلبان در تدارک پيروزي در انتخابات رياست جمهوري چنان پيروزي را مسجل ديدند که هرگز نينديشيدند چنانچه کانديداي مورد حمايتشان راهي پاستور نشد پس از آن بايد چه مشي سياسي را در پيش گيرند تا درون خانواده نظام باقي بمانند، بي‌خردي آشکاري که تنها دستاورد آن نزديکي هر چه بيشتر جبهه اصلاحات با ضد انقلاب خارج از کشور و کناره گيري از هرگونه فعاليت سياسي سازنده بوده است.

? سال انزواي بي‌ثمر در فضاي سياسي چيزي نيست که اکنون بتوان با معجزه خاتمي آن را به يک موفقيت بزرگ تبديل کرد، رييس جمهوري که بي‌اثري تصميماتش در سال‌هاي پاياني مديريت اجرايي و اعترافش به اينکه در تصميم‌گيريهاي کشوري نقش تدارکاتچي را بازي مي‌کند فضا را براي انتخاب عملگرايي چون محمود احمدي‌نژاد فراهم کرد.

اکنون که بي‌حاصلي قهر سياسي بر نخبگان اصلاحات ثابت شده است تلاش‌هايشان را براي بازگرداندن خود به عرصه سياسي کشور شدت بخشيده‌اند سرنوشت نهضت آزادي پيش روي آن‌ها است گروهي که زماني دولت را در دست داشت و اکنون در غبار خاطره‌ها رو به فراموشي مي‌رود و تنها در بازخواني خاطرات سالهاي نخستين انقلاب مي‌توان نام و نشاني از آنان يافت. اکبرگنجي ضد انقلاب خارج نشين در يکي از آخرين نوشته‌هايش اعلام مي‌کند: «نشستن به اين اميد که اتفاقي بيفتد، ?? سال است عده زيادي را گرفتار توهمات ايدئولوژيک کرده است» اين صدايي بود که اگر بسيار پيش از اين بلند مي‌شد مي‌توانست جلو بسياري از اشتباهات را بگيرد، افسوس که گوينده خود ضعف‌هاي تاثرآوري داشت.

اما اصلاح طلبان اکنون چه ظرفيت‌هاي تازه‌اي براي بازگشت به فضاي سياسي کشور دارند؟ اين جريان که زماني خود را پويا و سازنده معرفي مي‌کرد پس از کناره گيري ? ساله از روند سياسي اينک مي‌خواهد با کانديداتوري مجدد محمد خاتمي به رقابت با دو طيف ديگر حاضر در انتخابات بپردازد دو طيفي که هر کدام در مدت اين ? سال با وجود اختلاف فراوان بايکديگر توانسته‌اند چهره‌اي قدرتمند در فضاسازي سياسي از خود به نمايش بگذارند، نامزدهايي جديد براي عرضه دارند و سازماندهي تشکيلاتي نيرو‌هايشان منظم است.

از اين رو است که مي‌توان خاتمي را در عين نقطه اميد، معزلي براي اصلاح طلبان دانست، شخصيتي که هيچگاه نتوانستند از او عبور کنند و در عين حال سايه بلندش نيز به هيچکدام از نيروهاي جوان‌تر اين جريان اجازه رشد و خود نمايي نداد تا امروز بارديگر ملتمسانه از او بخواهند ردايي را که در ?? آذر ???? در دانشگاه تهران از او ستاندند دوباره بر تن کند.

 

 

 

 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html